» Hírek, újdonságok

Elkezdődött a Csóványosi torony átalakítása

Elkezdődött a Csóványosi torony kilátóvá alakítása, ugyanis eddig ez egy országos geodéziai alap hálózat részeként működő mérőtorony volt. A kilátó reményeink szerint hamarosan az Önök kirándulásaihoz fog nyújtani páratlan élményt. Az építés alatt azonban a torony nem látogatható, ugyanis építési terület, ahol csak az építők, építtetők tartózkodhatnak!

Előzmények:

Egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően, az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásainak bevonásával, és a szükséges tervek, engedélyek birtokában elhárultak az akadályok, hogy a 938 m magasan álló geodéziai mérőtorony megújulhasson. A turista utak mentén álló építménybe volt idő, amikor be lehetett jutni, manapság azonban hivatalosan biztosan nem. A torony kezelője ugyanis a megyei Földhivatal vélhetően biztonsági okokból lezáratta (társaságunk csupán a környező erdők kezelője).

A bezárt torony jelen állapotáért éppen ezért nem az erdőgazdálkodó felelős, ugyanakkor a gyalogos természetjáróturizmus pártolójaként felelősséget érzünk az oda látogatókért biztonságáért is. Ezért a torony jelenlegi állapotát felmértük és a kilátóvá történő átalakítás élére álltunk. A torony szerkezetileg megfelel a statikai elvárásoknak, azonban a kialakítása nem a turisztikai terhelések elviselésére, hanem az eredeti funkció ellátására lett kialakítva. Az elnyert pályázat a kilátóvá történő teljes rekonstrukciót célozza.

(forrás: ipolyerdo.hu)

Programajánló