» Hírek, újdonságok

Változások a turistautak nyomvonalában

Jó néhány helyen módosulnak a börzsönyi turistautak nyomvonalai, elsősorban annak érdekében, hogy az időszakosan keréknyomossá váló erdészeti szállítóutakról turistabarát nyomvonalakra kerüljenek át.

A változások többnyire a meglévő nyomvonalakkal párhuzamos, minden időjárási körülmény között kényelmesen járható erdei ösvényekre való terelést jelentik. Néhány esetben azonban jelentősebb módosítások váltak szükségessé a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, illetve az Ipoly Erdő Zrt. kezdeményezésére. A munkák folyamatosan zajlanak, a változásokról lehetőség szerint tájékoztatást fogunk adni. Kérjük, hogy ennek figyelembevételével, körültekintően tervezzék börzsönyi túráikat! Biztosítjuk a gyalogosokat arról, hogy a jelzéseket követve nem fognak eltévedni és célba érnek. Az őszi kirándulásokon, túrákon az új nyomvonalakon jó felfedezéseket kívánunk!

A főbb módosítások részleteiről az Ipoly Erdő Zrt.-vel és a kivitelezőkkel együttműködve igyekszünk időközönként tájékoztatást adni az alábbiakban. A változások legrészletesebb térképi ábrázolásai az Ipoly Erdő Zrt. honlapján lesznek elérhetőek.

  • 1. Az Országos Kéktúra nyomvonala Katalinpuszta környékén várhatóan változik - egyeztetés alatt.
  • 2. A Nagyoroszi - Hont közötti zöld sáv és különösen ennek Pénzásás - Deszkáspuszta szakasza - egyeztetés alatt.
  • 3. A Kemencétől induló sárga sáv nyomvonala az alábbiak szerint módosul: a Csarna-völgyben fonódik a többi útjelzéssel, és az eredetivel nagyjából megegyező hosszúságú útvonalként a Varjas-pihenő előtt csatlakozik vissza az eredeti nyomvonalba.
  • 4. A Nagy-Hideg-hegy - Perőcsény közti piros kereszt nyomvonala úgy módosul, hogy a Nagy-Hideg-hegy helyett a Rakodótól indul és csatlakozik vissza az eredeti nyomvonalba, valamint Salgóvár térségében fonódik a piros sávval. 5. FIGYELEM! A Pintér-bérc - Csóványos közötti kék háromszög Pintér-bérc - Magas-hídi-rét közti szakasza ideiglenesen nem járható - egyeztetés alatt.
  • 6. Kisirtáspuszta közelében a Kollár-völgyi útvonalak (sárga kereszt, sárga négyzet, Mária Út) várhatóan módosulnak - egyeztetés alatt.
  • 7. Márianosztra - Nagy-Galla - Koppány-nyereg térségében módosul a kék, piros és zöld jelzésű turistautak nyomvonalvezetése. Ezen útvonalak azonban továbbra is az eredeti célpontok között folyamatos összeköttetést biztosítanak (kék: Koppány-nyereg - Nagy-Galla alatt, piros: Koppány-nyereg - Márianosztra között, zöld: Nagy-Galla alatt - Márianosztra között). Érdemes itt a túrákat kb. félórás ráhagyással tervezni.
  • 8. A Kóspallag közelében lévő Tóviki Vadászház környékén új útvonalak kialakítása várható - egyeztetés alatt. A további nyomvonalakon történő apróbb módosítások az eredeti útvonalakkal párhuzamos erdei útra terelést jelentik, amelyek nem járnak jelentős többletidővel és tájékozódási problémával a túrázók, kirándulók számára.

Nagymarosi Erdészet

A Nagymarosi Erdészet a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a helyi szervezetekkel illetve az Országos Kéktúra Bizottsággal egyeztetve néhány turistaútvonalat az erdészeti szállítópályákról elterelt. Az erdészeti utakkal párhuzamosan kialakításra került gyalogösvényekre azért volt szükség, hogy innentől kezdve kisebb mértékben vagy egyáltalán ne sérülhessenek a turistautak.

Az Erdészet területén zömében az eredeti útvonalakkal párhuzamos áthelyezéseket hajtottunk végre, csupán két szakaszon történt jelentős nyomvonal módosítás, melyek a következők:

1. Az Országos Kéktúra Kisinóci turistaház és a Törökmezői turistaház közötti szakaszának egy részén a túraútvonal áthelyezését az alábbi módon hajtottuk végre. Kék színnel látható az új turistaút nyomvonala.



2. A Képesfától Márianosztra felé tartó piros turistaútvonal áthelyezése folyamatban van. Az új ösvény kialakításával látványosabb, izgalmasabb részen haladhat az erdőjáró, mindemellett az erdészeti tevékenység következtében forgalmasabb szakaszokat is elkerüli. A mellékelt térképen az új útvonal piros színnel van jelölve. A térképen látható kék jelzés a Börzsönyi kék turistaút áthelyezését mutatja. Az elterelés egy rövid szakaszon az erdészeti szállítóúttal párhuzamosan halad, de érinti a Széles-hegyet (Fekete-hegyet) melyről csodálatos panoráma tárul a látogatók elé.


Az alábbi ábrán látható, hogy a fent említett piros illetve kék túraútvonal elterelése következtében egy rövid szakasszal a Máriaút és a zöld jelzés is bővül, így azok, akik Márianosztra felé tartanak körülbelül fél órával hosszabb menetidővel kell számoljanak. A szürkével jelzett szakasz megszűnésével nem állhat elő az az évről évre kialakuló helyzet, hogy az erdészeti szállítópályákra felfestett túraútvonalak a szükséges munkák következtében megrongálódnak
Programajánló