» Börzsönyi erdei iskolák, nyári táborok

Szőnyi Tábor 2017 - Zebegény

Képzőművészeti- és egyéb kézműves programok

Ifjúsági Művésztelep 31. évfolyam - 2017. július 02-08.

10-16 év közötti fiatalok részére


RAJZ–FESTŐ OSZTÁLY

Komplex képzés keretében a hallgatók a képző- és iparművészet több ágával ismerkedhetnek a zebegényi Ifjúsági Művésztelepen, ahol három évtizede folyik művészeti oktatás gyermekek és fiatalok részvételével. A rajz és festés, azaz a szín és a vonal, a forma és a felület egymást kiegészítő, egymásra rímelő fogalmai a képzőművészet nyelvének. Ezeknek az alapfogalmaknak, a párbeszéd és különbözőség érdekes egymásra hatásainak kívánunk teret adni az Ifjúsági Művésztelepen, ahol a képzelet és valóság, hagyományos és kortárs szakmai feladatok váltják egymást a nyitott, sokszínű alkotómunka jegyében. A kiváló művészpedagógusok, az inspiratív táji környezet és Szőnyi István életművének közelsége miatt a mű-alkotás igazi részesévé válhatnak a táborozók.

Tanárok: Petró Zsuzsanna kerámiatervezőművész, design- és vizuálisművészet tanár és Parlag István szobrászművész


SZABADIDŐ PROGRAMOK:

Szabadidő tanár, drámapedagógia

Németh Zsófia Nóra etnográfus

A napi hat óra szakmai munka után a gyermekek szórakoztató programjairól és felügyeletéről Németh Zsófia Nóra etnográfus gondoskodik, aki a drámapedagógiai foglakozásokat is vezeti. A táborozást több kirándulás teszi színesebbé.

A bentlakó gyermekek részére 24 órás felügyeletet biztosítunk, s különféle szervezett szabadidős programokkal tesszük színesebbé az itt eltöltött időt. A tábor utolsó napján délelőtt a résztvevők által készített munkákból kiállítást rendezünk, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
RÉSZVÉTELI DÍJ:
 • Bentlakással, napi háromszori étkezéssel, programokkal 46.000 Ft
 • Bejárás esetén étkezés nélkül (anyagköltséggel) 25.000 Ft
 • Bejárás esetén ebéddel: 29 250 Ft

Jelentkezési határidő: 2017. június 15. (Ha van hely, utána is lehet jelentkezni!)

Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola 50. évfolyam 15 éves kortól - 2017. július 16 – augusztus 5.

Az iskola alapítói 1968-ban azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a növendékeket megismertessék a vizuális művészetek alapvető sajátosságaival, az arra rátermetteket elindítsák a magasabb képzés felé vezető úton. Akik nem a művészi pályát választják, azok is egész életüket meghatározó élményekhez juthatnak, ha részt vesznek a Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola kurzusain. Egykori hallgatóinak száma több ezer, közülük jó néhányan ma már elismert kiállító művészek. A gyakorlati képzés mellett az esti előadásokon kiváló művészettörténészek tartanak előadásokat.
Az alapítók 1968-ban a századelő francia szabadiskoláinak szellemét követték. Koncepciójában közel áll Nagybányához, s némiképp a két háború közötti jeles mesterek, többek között a Szőnyi István által vezetett szabadiskolákhoz is. Alapításakor szinte egyedülálló volt Magyarországon. A hivatalos művészképzés ellenében egy sokkal szabadabb szellemű oktatást valósított meg, később egész évben működő szellemi műhellyé nőtte ki magát.
Azóta megszakítás nélkül minden év nyarán megnyitja kapuit a művésztelep. Tanári gárdája a hosszú évtizedek során többször kicserélődött, ezért mindig meg tudott újulni. Minden korszaka más volt, de az alap célkitűzésekhez mindenki hű maradt.
Magyarország egyik legnagyobb múltú képzőművészeti szabadiskolája az idén öt osztályban várja a hallgatókat.

FESTŐ OSZTÁLY

Kopek Rita - festőművész

A jelentkezők létszáma és igényei alapján alakítjuk a különböző csoportokat. Figyelembe véve felkészültségi állapotukat, technikai kívánságaikat, és témakörök szerinti érdeklődésüket.

Kezdők:

 • plein air
 • műtermi munka - csendélet
 • ismerkedés a különböző technikákkal: pasztell, akvarell, tempera, akril, vegyes technika

Haladók:

 • plein air
 • plein air modellel
 • műtermi festés modellel (csak rossz idő esetén) a természetben elkészített munkák átírása, ismerkedés az absztrahálással, különféle képalkotási, komponálási módokkal.
 • technikák: pasztell, akvarell, tempera, akril, olaj, vegyes technika

RAJZ OSZTÁLY

Baksai József - festő, grafikus

„A rajzot minden képzőművészeti alkotás alapjának kell tekinteni. Függetlenül az alkalmazott technikától, minden műben jelen van. Egyetlen kor és egyetlen stílus sem nélkülözhette.” – írta Szőnyi István a Képzőművészet iskolája című könyvében. Nem véletlen, hogy ez az egyik legnépszerűbb osztály a szabadiskolán. A feladatok összeállításánál a vezető művésztanár figyelembe veszi a jelentkezők felkészültségét. A képzés témái: perspektíva, kockológia, csendélet, portré, akt, utcakép, tájkép, anatómiai alapismeretek, a grafika különböző technikáinak gyakorlása: ceruza, szén, tus, diófapác, stb. A zebegényi iskola specialitása, az aktrajzolás szabadban.

Lehetőség van néhány sokszorosító grafikai eljárás megismerésére is. A hallgatók látogathatják a többi osztályt.

SZOBRÁSZ OSZTÁLY

Buda István - szobrászművész

Kezdőknek:

 • egyszerű térformák kisplasztikai megjelenítése
 • bevezetés az élő modell utáni portrémintázás alapelveibe
 • ismerkedés az érem mintázással, téma: zebegényi motívumok

Haladóknak:

 • vázkészítés
 • élő modell utáni portrémintázás
 • élő modell utáni akt kisplasztika mintáz
MűVÉSZETTÖRTÉNETI ELŐADÁSOK

A szakmai foglalkozások után, az esti órákban művészettörténeti előadásokat hallgathatnak a résztvevők. Az előadásokat Gyergyádesz László, Pogány Gábor és Köpöczi Rózsa művészettörténészek tartják.

Jelentkezési információk:

2017. július 16-22.

 • Festő osztály: Kopek Rita festőművész
 • Rajz osztály: Baksai József festőművész

2017. július 23-29.

 • Festő osztály: Kopek Rita festőművész
 • Rajz osztály: Baksa József festőművész

2017. július 30- augusztus 05.

 • Festő osztály: Kopek Rita festőművész
 • Rajz osztály: Baksai József festőművész
 • Szobrász osztály: Buda István szobrászművész
Az osztályokat csak megfelelő létszám esetén indítjuk. A hallgató bármely szakra jelentkezhet, amennyiben betöltötte a 15. életévét. Az alapvető felszerelést hozza magával (rajzpapír, rajztábla, rajzszén, festék, ecset, vászon, farost, nyersanyag, szerszám, fényképezőgép vagy könyv stb.) amivel dolgozni kíván. A munkához szükséges hiányzó anyagok a helyszínen megvásárolhatók.

Részvételi díj:
 • Egy hétre: 22.000.- Ft
 • Két hétre: 39.000.- Ft
 • Három hétre: 58.000.- Ft

Szabadiskolások részére kedvezményes szállásdíj. Elhelyezés a táborban 6 személyes faházakban, külön fürdőépület meleg vizes zuhanyozókkal nemek szerinti megosztásban. Bentlakási szándékukat kérjük előre jelezni! Étkezést előzetes igény esetén tudunk biztosítani (reggeli, ebéd, vacsora).

 • Jelentkezési határidő: 2017. június 25. (Ha van hely, utána is lehet jelentkezni!)

„Agyagos kezek” kerámiatábor 8–14 év közötti gyermekek részére - 2017. augusztus 07 – 11.

Tanár: Véninger Margit - keramikus

A sok évtizede nyári kerámiatáborokat vezető tanárnő keze alól gyerekek százai kerültek ki, akiknek életre szóló élményt jelentettek a zebegényi és gödi szabadiskolák felejthetetlen együttlétei. A foglalkozások 9–16 óráig tartanak.


 • Tandíj anyaggal együtt: 15.000 Ft
 • Tandíj anyaggal és ebéddel együtt 19.250 Ft

Csak bejáró gyerekek részére hirdetjük meg. Jelentkezési határidő: 2016. július 25. (Ha van hely, utána is lehet jelentkezni!)

Fazekas tábor - 2017. augusztus 14–18. 15 év feletti fiataloknak

Tanár: Császár Ernő keramikus

A Szőnyi tábor jól felszerelt kerámiaműhelyében a fazekasmesterség és a korongozás alapfogásait tanulhatják az érdeklődők. A legjobban sikerült darabokat kiégethetik az alkotók

 • Részvételi díj bentlakással, napi háromszori étkezéssel: 36.000 Ft
 • Tandíj bejárás esetén: 18.000 Ft

A felhasznált agyag a helyszínen megvásárolható! Jelentkezési határidő: 2017. július 25. (Ha van hely, utána is lehet jelentkezni!)

Animációs és fotográfia tábor 12 év feletti fiataloknak: 2017. Július 08-július 14.

A táborunkban részt vevő hallgatók lehetőséget kapnak az alap animációs- és fotótechnikák megismerésére, majd ezeket alkalmazva, csoportos és egyéni faladatok keretében, képzeletüket és fantáziájukat szabadon engedve alkothatnak. Az esti filmvetítések és előadások alkalmával az animációs film és fotográfia régi és ma élő nagyjait és vizuális szemléletüket mutatjuk be, akiktől rengeteget meríthetünk. Az alkotó munka mellett sok idő jut majd a játékra és kikapcsolódásra is.
Az utolsó napon a tábor szabadtéri mozijában premiervetítést tartunk az elkészült munkákból.

 • Ha van bármilyen képrögzítő eszközöd (fényképezőgép, videokamera, mobiltelefon, hozzá állvány stb.) és az utómunkában nagy segítséget nyújtó laptopod, feltétlen hozd el!
 • Ami még jól jöhet: jegyzetfüzet, színes ceruzák, filcek, tollak stb. A munkához szükséges többi anyagot a tábor biztosítja. Előképzettség nem szükséges.

Tanárok:

 • Részvételi díj bentlakással, napi háromszori étkezéssel, programokkal: 46.000 Ft
 • Bejárás esetén étkezés nélkül: 25.000 Ft (Előzetes igény esetén étkezést is tudunk biztosítani.)
 • Jelentkezési határidő: 2017. június 27. (Ha van hely, utána is lehet jelentkezni!)

Őseink nyomán - Afrikai kerámia techninkák 15 év felettti fiataloknak és felnőtteknek

2017. július 16-július 21.

Saját élményeink, kutatásaink, alapján szeretnénk bemutatni egy afrikai törzs, a dogonok életét, kerámiakultúráját. Az ott nyert tapasztalatokra támaszkodva állítottuk össze a tábor programját. Főzőedények, játékok, ékszerek, szobrok, hangszerek, djembe készítése. Formálás korong nélkül, felületi kezelések: kavicsolás, földfestés. Mindezek kipróbálása után maszkkészítés különféle inspirációk után. Mindenki megformálhatja a saját egyéni maszkját, ami megismételhetetlen lesz és egyben korunk szellemiségét tükrözi. A kurzus fénypontja a boglya-égetés, ami különféle redukciós eljárások megismerésére ad lehetőséget.

Tanárok: Bereczki Kossack Katalin, Laura Kossack kerámiaművészek

Bejárás esetén tandíj: 25.000.- Ft

Bentlakás esetén kedvezményes szállásdíj. Elhelyezés a táborban 6 személyes faházakban, külön fürdőépület meleg vizes zuhanyozókkal nemek szerinti megosztásban. Bentlakási szándékukat kérjük előre jelezni!
Előzetes igény esetén étkezést tudunk biztosítani (reggeli, ebéd, vacsora.)

A munkához szükséges agyag és festékek a helyszínen megvásárolhatóak!

Az étkezési és szállás igényüket kérjük, jelezzék előre! Jelentkezési határidő: 2017. Június 30. (Ha van hely, utána is lehet jelentkezni!)

Kapcsolat:

Szőnyi István Baráti Kör

 • 2627 Zebegény, Bartóky u. 7.
 • Tel.: 20 261 0506 (hétköznapokon hívható du. 4 óráig)
 • e-mail: szonyitabor10@gmail.com
 • ügyintéző: Varsányi Andrea
szonyitabor.hu
Programajánló