» Civil szervezetek » Sugárkankalin Turisztikai Egyesület

„Örökségeink Útján” Zöldút

Az egyesület megalakulása után került kapcsolatba az Ökotárs Alapítvánnyal, mely szakmai segítséget nyújtott tevékenységünkhöz. (zöldutas tanulmányutakon való részvétel, workshop, nemzetközi zöldutas szeminárium)

A helyi közösségek összefogásával hoztuk létre az „Örökségeink Útján” Zöldutat, mely a Duna-Ipoly zöldúthoz csatlakozó tematikus útvonal.

Célunk az volt, hogy olyan zöldút jöjjön létre működési területünkön, amely erősíti a helyi közösségek összefogását, és segíti a helyi gazdaság ökoturisztikai szemléletmódjának kialakulását.

Az Ökotárs Alapítvány által elnyert pályázati forrásból lehetővé vált, hogy a településeket összekötő zöldút hálózat bemutatását, megismertetését és népszerűsítését elősegítő információs és irányjelző táblák kihelyezésére, zöldutas tematikus kiadvány elkészítésére és megjelentetésére. Elkészült a térséget bemutató honlap is.

2006 szeptemberében megnyitottuk az ország első zöldútjait: a Duna-Ipoly Zöldutat és az „Örökségeink Útján” Zöldutat. 2007 óta minden évben közös biciklitúrára hívjuk a Börzsöny környékén élőket. 2009-ben közel 180-an vettek részt a kerékpártúrán.

Térségünket több alkalommal mutattuk be kiállításokon, vásárokon (Utazás Kiállítás, Leader-expo, Kapolcs, Megyenap, fesztiválok, turisztikai rendezvények, „szomszédolás” stb.)

Évek óta közös kulturális-turisztikai rendezvénynaptárt állítunk össze a települések részére.

A kerékpártúrán kívül még két közös programunk van:

Minden év áprilisában tartjuk a „Művészetre Hívás Napját” amelynek keretében a településeinkre látogatók művészeti, vagy művészetekhez kötődő tevékenységet végeznek. (zene, tánc, irodalom, kézműves és alkotóházi tevékenységek, tárlatok, felolvasás, előadások, koncertek stb.)

Az elmúlt évben októberben első alkalommal szerveztük meg az Irodalmi-Művészeti Túrát, amelynek keretében irodalmi, történelmi emlékhelyeket, helyi művészek, alkotók műtermeit kerestük fel. A nagy sikerre való tekintettel ezt ebben az évben már kétnaposra tervezzük, bevonva a többi települést is.

Elkezdődött a helyi termékeket előállítók (kézművesek, méhészek, gyümölcstermelők, iparművészek stb.) feltérképezése, adatbázisok készítése.

4 év elmúltával szükségessé vált a turisztikai „attrakciók”, programcsomagok összeállítása, kidolgozása is a növekvő forgalom színvonalas vendéglátására.

Távlati terveink között szerepel a zöldút, mint tematikus útvonal kidolgozása, fejlesztése, tartalommal megtöltése, további útvonalak kijelölése.

Programajánló