» Hírek, újdonságok

Erdőlátogatás korlátozása a Börzsönyben

A jégkárokkal leginkább érintett területen az erdőgazdálkodó az erdőlátogatás korlátozását rendeli el.

Mint ahogy arról már beszámoltunk a Börzsönyt ért jégkárokkal összefüggő veszélyelhárítás munkálatait elkezdtük, a károk felmérése és a kárfelszámolás előkészítése folyamatbanvan.

Előzetes adataink szerint dőléskárok kiemelten az Észak-Börzsöny 30 és 80 év közötti, bükkös és tölgyes állományaiban következtek be. (Korábbi cikkünk itt található.)

A koronatöréssel érintett terület mintegy 12 – 15 ezer hektárt tesz ki. Sokhelyütt a fiatalosokat is erős törések jellemzik, a talajfelszínt az egész térségben letört ágak tömege borítja. A területen jelentős mennyiségben fordulnak elő stabilitásukat vesztett, ill. fennakadt fák és koronarészek.

A jégtörések 300 kilométert meghaladó nyomvonalhosszon érintettek erdészeti utakat és turistautakat, tették azokat veszélyessé vagy járhatatlanná.

Az Észak-börzsönyi régió erdeinek látogatása a turisták testi és épségét, életét veszélyeztetheti.

Az Ipoly Erdő Zrt., mint erdőgazdálkodó a Diósjenői és a Kemencei Erdészet területére vonatkozóan, a fenti indokokkal, átmenetileg korlátozza az erdő látogatását, az Evt. 94. § (1) bekezdése szerint.

A korlátozással érintett terület induló kiterjedését e bejelentéshez mellékelt térképen ábrázoljuk, az Evt. 95. § (4) bekezdése szerint. A fokozatosan veszélymentesített turistautakat lépésről-lépésre szabadítjuk fel a korlátozás hatálya alól. Erről a folyamatról, társaságunk honlapjának specifikus térképes felületén (http://www.erdeikirandulasok.hu/terkep) fogjuk a nagyközönséget tájékoztatni.

A kialakult helyzet miatt kérjük a tisztelt erdőlátogatók megértését, türelmét!

Forrás: ipolyerdo.hu

Programajánló