» Hírek, újdonságok

Folyótisztítási akció az Ipolyon – önkénteseket várunk!

Szeretnél hasznos önkéntes munkát végezni úgy, hogy közben szép tájon (Ipolyon), jó társaságban evezel, teljes ellátásban részesülsz, és a 3 nap során még kultúrprogramokban is „elmerülhetsz”? Ha igen, akkor köztünk a helyed 2014. július 18. és 20. között, a folyótisztításon!

Az Ipolytisztítási akció a Magosfa Alapítvány 9 éves hagyománnyal bíró, nomád, vízi vándortúrája. Célunk az, hogy a „Tiszta, egészséges Ipoly mentéért” projekt keretében, a folyó mintegy 40 km-es szakaszának megtisztításával hozzájáruljunk az Ipoly mente környezeti állapotának javításához, és jó példát adjunk a helyi lakosoknak és a területre látogatóknak egyaránt.

A túra nagyjából 40 km-es evezést foglal magában, péntek reggeltől vasárnap délutánig, vagyis fizikailag nem megerőltető. Kiindulópontja Vámosmikola Haraszti nevű üdülőrésze, míg végpontja az Ipoly torkolata.

A túrán kenuról, a tisztításhoz szükséges eszközökről, továbbá ételről és italról mi gondoskodunk. A személyes holmikon túl neked csak a sátradat kell hoznod.

Hat ok, amiért érdemes eljönnöd:
- Hasznos munkát végzel, olyat, amelynek látványos eredménye van, mások számára is.
- Az Ipoly folyó és környéke bővelkedik természeti kincsekben, amely kézzel fogható közelségbe kerül a 3 nap során.
- Az akció közben kenuzol, erősödik a karod, felsőtested, ez különösen jó, ha irodai munkát végzel.
- Jó a társaság! Persze idén sincs erre garancia, de az elmúlt 6 akció kapcsán nem emlékszünk vitákra, csak arra, hogy barátságok köttettek.
- Nincs gondod ételre, italra, ezekről mi gondoskodunk.
- Kultúrtörténeti csemegékkel is szolgálunk majd: segítünk, hogy megismerhesd a térség hagyományait.

Ha nem voltál még folyótisztítási akción, úgy nézd meg a következőket:
https://www.youtube.com/watch?v=K1qRbl2LG6g (kisfilm a 2012-es munkánk kapcsán)
http://vac.magosfa.hu/?q=hu/node/1280 (visszatekintés a legutóbbi akcióra)

Egyúttal meghirdetjük az „esőhétvégét” is, arra az esetre, ha július 18. és 20. között az időjárás, vagy a vízállás miatt nem tudjuk összehozni az akciót. Tehát július 25. és 27. közötti 3 napra is lehet jelentkezni! Ha a 2. hétvége is megfelelő számodra, vagy csak ez a jó időpont, akkor azt jelezd nekünk leveledben!

A jelentkezés határideje (mindkét hétvége esetében): 2014. május 31. szombat.

Elsősorban azokat várjuk, akik mind a három napra tudnak jönni!

Mivel a helyek száma korlátozott (max. 20 fő, a szervezőket nem számítva), ezért kérünk, ha döntöttél a részvétel mellett, akkor azt mielőbb jelezd nekünk. Ha a helyek beteltek, akkor csak tartaléklistára tudunk felvenni, vagyis ez esetben csak akkor tudsz velünk tartani, ha valaki visszamondja a 20 fős csapatból a részvételt. (Későbbi bejegyzés: a helyek már beteltek július 18. és 20. közötti akcióra, így csak tartaléklistára tudjuk felvenni a további jelentkezőket! Ugyanakkor a 2. időpontra még van pár szabad kenuülés!)

A jelentkezőknek részletes információt küldünk e-mailen legalább két héttel az indulás előtt..

Jelentkezés és bővebb információ: Kelemen Zoltán, kezo(kukac)magosfa(pont)hu

A fotókat Bodroghelyi Csaba, Juhász Lilla és Lenkei Péter készítette, köszönet érte!

A folyótisztítás témakörében adtuk ki ezt a füzetet, mindazoknak, akik hasonló akciót szerveznek, vagy terveznek: http://www.magosfa.hu/szemetszedes-vizen-kezikonyv/

Az Ipolyos akciónk a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Programajánló