» Ipoly Erdő Zrt. » Kirándulóközpontok

Diósjenői Erdei Szabadidőpark

Túrázók bázisa és Tudástár a Börzsöny lábánál
A Börzsöny keleti bejáratát vigyázó erdőgondnoki épület és környezete megújul és az egykoron csak erdészek, vadászok, erdei munkások által használt „elvarázsolt kastélyt” és parkját a nagyközönség előtt megnyitjuk. Az itt kialakításra került Erdei Szabadidőpark terveink szerint a túrázók kedvenc kiinduló bázisává válik.
Olyan létesítmény kialakításán fáradoztunk, amely az erdészek által megismert, széles palettán mozgó látogatói igényeket figyelembe veszi. Sokan – sportértékű túrázási szándék nélkül - csak ki akarnak mozdulni a természetbe. Számukra a szabadidőpark ideális úticél. A parkerdei környezetben haladó, ismertető táblákkal tarkított sétaút, melyet végigjárva többféle, a Börzsönyre jellemző erdőképpel találkozhatunk, alig 1 órás sétával teljesíthető. Az útvonalat az idősebbek kedvéért padokkal, a fiatalabbak kedvéért játszóterekkel, erdei sportpályákkal, állatsimogatóval, minigolf pályával tettük színesebbé. Akik nagyobb túrára kedvet kap az a park bejáratától induló Erdőtörténeti tanösvény rövidebb vagy hosszabb útvonalán is tehet egy kört. Gondoltunk a kiránduló iskolai osztályokra is, akik hagyományosan kedvelik a térséget. A központ területén, rendezvények helyszíneként egy nyitott épület is helyett kapott, mely elhagyhatatlan kelléke a szervezett csoportok kiszolgálásának - legyen az osztálykirándulás, erdei iskolás foglalkozás vagy csapatépítő tréning. A piknikezni vágyók számára szabadtéri tűzrakó helyeket alakítottunk ki a parkban.

A konkrét túracéllal érkezők rendezett körülmények között kezdhetik meg és fejezhetik be a térség számtalan, szebbnél szebb túraútvonalán megejthető erdőjárást, számukra az ideális „alaptábor” kialakítása a célunk. Azok a családtagok/ismerősök, akik ezt nem tudják vállalni - vagy akik konkrét úticél és/vagy felszerelés nélkül érkeznek - azoknak a központ területén és környezetében kínálunk kikapcsolódási lehetőséget. Akár a nagyobb teljesítményre vállalkozó családtagjaikat, barátaikat is bevárhatják úgy, hogy közben szintén erdei környezetben kapcsolódnak ki. A látogatók kényelmét a fogadó épületben információs pult, kávézó, ajándékbolt és mosdók szolgálják.

A szabadidőpark ideális rendezvény helyszín is egyben. Szervezett tematikus (gombász, gyógynövényes, vadmegfigyelő, stb.) túrák mellett a jeles napokra (Madarak és Fák Napja, Föld Napja, Erdők Hete, Diófesztivál, Börzsöny Hegyi Félmaraton és Családi Sportnap) szervezett nagyrendezvények is a látogatók vonzását szolgálják. A mozgássérülteket szolgáló eszközök megépítése pedig teljessé teszi azt a törekvést, hogy a természetet, a természet közelében azoknak is megmutassuk, akik korlátaik miatt az ilyesmitől eddig el voltak zárva.

A közeljövőben a parkoló és a természetvédelmi területre való bejutást könnyítő völgyjárat mellett egy az Erdészet épületének pincéjében berendezett Börzsöny interaktív kiállítás” létrehozását tervezzük, mely a legmodernebb digitális technika segítségül hívásával hozza közelebb az erdőt a látogatóhoz. A kiállítás kedvcsináló a természettel kapcsolatos ismeretek iránti tudásvágy megszerzéséhez. A kiállításnak ezért olyan részei is lesznek, ahol a felkeltett érdeklődésre választ lehet keresni: a kis „kutat-lakokban” szabadon böngészhet az érdeklődő a börzsönyi erdőkről tárolt tudásanyagban. A kiállítás egyik terme szintén használható csoportos foglalkozások műveltető tereként vagy előadóteremként.

Az Ipoly Erdő Zrt. révén egy olyan kulturált, európai körülményeket biztosító turisztikai és szabadidős központ jön létre, amely az év minden szakában látogatható, amihez hasonló a környéken nem található és ahol az egészséges, környezettudatos életmódra fogékony emberek a természetes környezetben töltődhetnek fel, gyarapíthatják tudásukat.

Elérhetőség

  • Diósjenői Erdei Szabadidőpark
  • 2643 Diósjenő, Erdészet
  • tel: (20) 852 4527

Nyitvatartás

Április 01. és november 15. között

  • Szerda-Vasárnap 10.00 – 18.00 óra között.
  • Hétfő, Kedd: szünnap (kivéve ünnepnapokon)

Nov. 15 – márc. 31 között :

  • szombat és vasárnap 9.00 – tól 16.30 – ig
  • hétfőtől péntekig zárva (kivéve ünnepnapokon)

Ünnep- és iskolaszüneti napokon, előre egyeztetett időpontokban csoportok részére rendkívüli nyitva tartást biztosítunk.

Bővebb információ:

http://www.erdeikirandulasok.hu/kirandulokozpont/004012001
Programajánló