» Kultúrtörténet

Egy táj képébe, a természet alkotóműhelyébe egyre gyakrabban az ember is „elhelyezi” művi létesítményeit Ezek tájképi megítélése ugyan szubjektív dolog, de azért az értékelésnek vannak általánosítható vonásai: az elhelyezett létesítmény anyagában, külső megjelenésében megtartja, vagy éppen bántja a természet harmóniáját. Csendesen szólítgatja a szemlélőt, vagy bántóan fülébe kiabál. Messziről szembetűnik, vagy csak rálelünk a rejtett értékekre. Nagy általánosságban az is kimondható – az ember természeti közegben régen elhelyezett mesterséges alkotásait esetenként az idő nemesíti értékké.

Nos, a Börzsönyben találunk ilyeneket...

A természet elemei között a tájkép az egyik legnehezebben meghatározható valami.

A táj gyűjtőfogalom, amelynek lényegét egyszerűbb megérezni, megérteni, mint körülírni. Természetes alkotóelemei a földfelszín domborzati formái, a víz megjelenési formái, a növényzet (elsősorban az erdők) társulásai és az állatvilág.

A táj az emberi élet minőségét meghatározó – könnyen sebezhető, mással nem pótolható nemzeti vagyon. Mint ilyen – birtokviszonyoktól független köztulajdon, megőrzésében közös felelőségünkkel.

Milyen hát a Börzsönyi táj?

Programajánló