» q Települések » Bernecebaráti
Kis falunk a Börzsöny hegység nyugati lankái és az Ipoly folyó között terül el. Pest megye legészakibb települése, Nógrád megyével és Szlovákiával is határos.

A trianoni diktátum máig ható sokkot okozott kulturális és gazdasági kapcsolatrendszerünkben. A határnyitás lehetőséget teremthet a megszakadt kapcsolatok részleges helyreállítására.

Bernecebaráti ősi település a Börzsöny hegység lábánál.
Már az Kr.e. II. évezredben is éltek ezen a helyen emberek. A régészeti kutatások megállapították, hogy Bernecebaráti helyén egy földsánccal megerősített telep volt. Bernecét és Barátit az Árpád-korban alapították. A történelmet vizsgálva a magyarok 900 körül jöhettek a vidékre.

Az oklevelek 1245-ben említik először Bernecét Villa Burnice néven. A szláv eredetű név jelentése: sáros. Az említett első említéskor Hunt nemzetség birtokában lévő hely volt, Drégelyvár tartozéka. 1283-ban az esztergomi káptalan birtoka. 1285-ben Hont-Pázmány nemzetség Bozóki ága kapta. A helységek közé sorolták, s mint ilyen szerepel az 1332-37-es pápai tizedjegyzékben is. Másfél évtizedig a Csák nemzetség birtokolta e területet. A XVI. század elején ugyancsak érsekségi birtok volt.

Programajánló