» Térképek

Börzsöny kalauz és térkép

Kedves Börzsönybe látogató túrázó, pihenni vágyó ajánljuk figyelmetekbe a Börzsöny turistakalauzt, mely a turistatérkép mellett rendkívül sok információval szolgál a Börzsönyről, településeiről, látnivalóiról, túra leírásai segítségével izgalmas körtúrákat tehetünk a hegységben. A kiadvány megvásárolható a könyvesboltokban, illetve megrendelhető a Cartographia honlapjáról, de a Börzsönyben járva számos vendéglátóegységben és boltban is rátalálnak a túrázók.

Kilátás a Nagy-Mánáról kelet felé (Kovács Attila Gyula)
„Néhány lépésre azonban a Rakottyás-patakon is átlépünk, s a völgyet balra elhagyva (!) nekivágunk a szálerdős Nagy-Mána-bérc fárasztó kaptatójának. Mohás sziklákra kanyarodunk, kissé innen már mérséklődik az emelkedő. Az ösvény a gerinc élén, zárt szálerdőben vezet egyre feljebb. Kissé szétterül a bérchát, a szürke bükkök avaros aljú oszlopcsarnokában újra erős emelkedőt kell leküzdenünk. Jobbra köves, sziklás meredélyen, egykori kerítés bükkfák törzsébe vágódott drótszálai mellett kapaszkodunk, majd balra kanyarodva feljutunk a Nagy-Mána füves gerincvégére, egy jellegzetes csertölgy mellé.

A Nagy-Mánáról hazánk egyik legpompásabb hegyvidéki kilátása nyílik, a Rózsás-patak völgye felé néző lejtő tisztására letelepedve hosszú percekig nem tudunk betelni a látvánnyal. Kelet felé tekintve a Dobogó-bérc – a Jelesfa nyergénél ligetes – gerincén túl az egymás után sorakozó vonulatok mögött a Kámor – Kőszirt hegylánc zárja a panorámát. Délnek, szinte kőhajításnyira a Pogányvár hegytömbje magasodik, éles gerince meredeken szalad le a Pogányvári-patak és a – lábunk előtt a Csóványos alá felkúszó – Rózsás-patak mély, V alakban bevágódott szurdokvölgyei közé. Szemben, erdős oldalában jellegzetes kis tisztás világít. Körbepillantva a hegyek-völgyek titokzatosnak tűnő rendszerét nem bontja meg az emberi beavatkozás nyoma, az erdők egyöntetű, zöld sörénye azt jelzi, erre a természet az úr. A Nagy-Mánától a Csóványoson át a Holló-kőig terjedő magas-börzsönyi tájrészlet egyik legszebb hegyvidéki „oázisa” maradt hazánknak, féltett kincse a Duna–Ipoly Nemzeti Parknak. A Pogányvár és környéke naturzóna, erdőrezervátum.

A gyepes gerincen, éppen Pest és Nógrád megye határán vezet felfelé az ösvény. Felérünk a Nagy-Mána csúcsára – a fák, cserjék itt éppen akadályozzák a kilátást –, majd kissé lejtve, egy jelzéssel ellátott sziklánál ismét megnyílik a táj.

Innen látszik legszebben a Rózsás-patak szurdokvölgyének felső szakasza, amint a Csóványosról ereszkedő Pogányvár és a Sasfészek-bérc mellékgerincei közé ékelődve kanyarog le a Nagy-Mána alá. A Magas-Börzsöny zord szépségének jellegzetes, felejthetetlen képét látjuk magunk előtt.

Az ösvény az éles gerinc horpadásába ereszkedve keresztezi a hajdani kerítés fűben futó (!) drótszálait, majd sűrű, kőrises rudaserdőben, balról bizarr sziklaalakulatok kíséretében újra emelkedni kezd. Visszanézve ki-kilátunk a Nagy-Mána sziklás, köves, kopáros bércoldalára. Balra a hegyoldalban egy nyitott rész húzódik, a turistaút az árnyas sűrűben jobbra felkapaszkodik a Sasfészek-bérc észak felé kanyarodó, gyepes tetejű nyúlványára. Ezen balra, egy rövid pihentető szakasz után – tavasszal itt sok a hóvirág – egy magányos szirt mellett ismét emelkedni kezdünk.”

Részlet a Börzsöny turistakalauz (Cartographia) 23. túrájából

Programajánló