» Természetvédelem

Meddig lesznek Honton békák?

Sámuel Zsuzsanna
A börzsönyi békaállomány jelentős része Hont környékén él. Az állatok a Börzsönyben telelnek, tavasszal az Ipoly árterére járnak szaporodni. A két terület egymás mellett helyezkedik el. Ideális hely a brekik számára. Azaz csak lenne, ha a két rész között nem lenne ott a forgalmas 2. sz. út. A békák életének védelme érdekében néhány éve a természetvédelmi hatóság a Hont és Parassapuszta közötti szakaszon békaterelőkerítés és békaalagutak építését rendelte el.

A védelmi rendszer 2006. késő őszén készült el. Már ekkor látszott, hogy rossz az egész. 2007. kora tavaszán megindult a békák vonulása. Az állatok könnyedén kijutottak az útra. Az előző évektől eltérően szervezett mentés nem volt. Néhányan, amikor csak tudtunk, mentünk menteni, de a tragédiát nem tudtuk megakadályozni. Az emberi hanyagságnak, felelőtlenségnek köszönhetően több ezer ártatlan kis állat lelte halálát az autók kerekei alatt.

A tragédia 2008-ban és 2009-ben is megismétlődött.

2008.március elején a hatóság utasítást adott a hibák kijavítására. A határidő 2008. május 15-e. 2008. május 17-én ellenőrzést végeztem a területen. Azon kívül, hogy néhány helyen levágták a kerítésre nőtt növényzetet, mást nem csináltak. Észrevételeimről részletes jelentést küldtem a természetvédelmi hatóságnak, intézkedés nem történt. Többszöri halasztás után 2009. március 5-én ismét volt egy terepbejárás a hibák felmérésére. Ezen a napon esett az eső, a brekik is elindultak. Csak kevesen jutottak el az ártérre. A munkák elvégzésének határideje: 2009. március 31, a vonulás vége. Eredmény? A védelmi rendszer rosszabb, mint volt. A kerítés alatt az állatok változatlanul ki tudtak jutni az útra és egy új veszély is leselkedett rájuk. A lyukaknál egy újabb réteget rögzítettek az eredeti kerítéshez, de csak felül. Az állatok felmásztak a két réteg közé és beszorultak. Sok brekit szedtünk ki ezekről a helyekről.

A vonulás óta teltek a hónapok, hosszú ideig nem történt semmi. 2009. október 29-én ismét volt egy terepbejárás a hibák felmérésére. A hibák kijavításának határideje: 2010. február 15. A pesszimisták most azt mondhatják, minden marad a régiben. Szerencsére más a helyzet. A munkát ezúttal az EGÚT ZRT végzi. A napokban beszéltem a cég egyik munkatársával, azt mondta, hogy napokon belül elkezdik a hibák kijavítását. Optimista vagyok, bízom bennük, működőképessé teszik a rendszert.

A címben feltettem a kérdést: "Meddig lesznek Honton békák?" Két válasz lehetséges:


1. Az idők végezetéig. Ennek feltétele egy jól működő terelőkerítés és békaalagutak.
2. Ha az első pontban említett feltétel nem valósul meg, akkor már csak pár évig.
Ez nem következhet be! Mostanában egyre gyakrabban hallani arról, hogy a világ kétéltű állománya veszélyben van, pár éven belül akár ki is pusztulhatnak ezek a számomra nagyon kedves állatok. Nálunk még szerencsére jó a helyzet. Tegyünk meg mindent azért, hogy így is maradjon! A kétéltűek, köztük a békák is, az élővilág részei. Nélkülük szegényebb lenne a Föld!

Programajánló