» Természetvédelem

Szines gyűrűk a Börzsönyi feketególyákon

A Börzsöny hegység egyik legjelentősebb madártani értéke a feketególya. A faj kutatása 1998- ban, a MME Börzsönyi csoportja és a Duna-Ipoly Nemzeti Park együttműködésével indult meg. Az elmúlt években összesen kilenc revírt derítettünk fel, jelenleg 6 - 8 pár az állomány.
2002 évben csatlakoztunk az országos színes gyűrűzési programhoz, és azóta minden ismert fészekben színes gyűrűvel jelöljük a fiókákat (kivéve 2005 évben, amikor nem volt elég gyűrű). Eddig összesen 67, -fehér alapon 4 fekete karakterrel ellátott- színesgyűrűs fióka hagyta el a Börzsönyt. A program sikere erősen függ a gyűrűs madarakat kereső, és bejelentő madarászok szorgalmától. A Börzsönyi gólyák szerencsére jó arányban, eddig 18-szor kerültek szem elé. Volt köztük olyan, amely többször is megmutatta magát, így összesen 11 madár adatait értékelhetjük. Egyik madarunk Itáliában valószinűleg lelövés áldozata lett, a többi észlelés élő, vonuló egyedre vonatkozik. Nos a legtöbb visszajelzés (összesen 11) Izraelből, a Jordán folyó völgy halastó rendszereiről érkezett. Ez a vonulási útvonal egyik állomása, ahol akár több hetet is elidőznek a feketególyák, sőt egy részük nem is vonul tovább. Tudjuk, hogy Afrikában, a Szahel övezet és az egyenlítő között töltik a telet, azonban ott sajnos nincs európai értelemben vett madarász hálózat, ezért gyűrű leolvasásról sem kapunk visszajelzést.

Egy Hont közelében 2007 évben kirepült madarunk nem kis meglepetést okozva következő évben Gibraltárnál tűnt fel, a magyarországi feketególyák közül elsőként bizonyítva, hogy nem ragaszkodik a keleti (Boszporuszi) vonuló útvonalhoz. Másik, Bernecebaráti erdőségéből származó 2 éves gólyánk 2009 tavaszán Hollandiában mutatta magát. Ugyanez a madár 2010 júniusban skóciában tűnt föl.


Nem csak a mi gólyáink keresnek másutt szerencsét, a múlt évben egy nálunk költő, idegen feketególya okozott izgalmat. A négy éves, Apatinnál kelt, szerb gyűrűs madár, párjával két helyen is fészket rakott a Börzsönyben, de végül sikeresen kireptetett két fiókát.
Már ez a két fióka is már távcső elé került a Jordán folyó völgyében.


Kazi Róbert

Programajánló