» Túraleírások
Bizonyára mindenki számára ismeretes, hogy az Országos kék túra útvonala átszeli a Börzsönyt. Azt már kevesebben tudják, hogy a hegységnek van egy saját kék jelzése is, a Börzsönyi-kék.
A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan.(M10)
2007. nyarának elején az Index internetes portál "Kéktúra-jelvényszerző túramozgalmak" c. topicjában értekeztünk többen arról: milyen izgalmas a Börzsönyön áthaladó egyik, végig azonos jelzéssel bíró útvonal, a Perőcsényből induló piros sáv, mely Nagymarosnál ér véget.
A Túrabázis oldalán található börzsönyi túramozgalmak linkgyűjteménye.

Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza több mint 1100 km. A Kéktúra nemcsak Magyarország , de Európa első hosszútávú turistaútja is, mint E4-es útvonal. Az évtized végén, 1979 -ben Rockenbauer Pál a Magyar Televízió forgatócsoportjával vágott neki az útnak, s „Másfélmillió lépés Magyarországon címmel forgatott útifilmjük mérföldkővé vált az Országos Kék-túra történetében. Kövessük most mi is az ő lépteik nyomát, valamint Horváth Béla és fia, alias hörpölin&son lépteit, akik az oldal rendelkezésére bocsátották túra leírásaikat és azokon készült képeiket.

2008. augusztus 01.
Megállapodás szerint reggel hat órakor volt ébresztő a pilisszentlászlói focipálya öltözőépületében, mivel reggel hét órára tervezte a Szent István Vándorlás csapata az indulást. Komótosan készülődött mindenki, az öltözés, pakolás és rendrakás után negyed nyolc felé állt menetkészen a társaság, aztán még egy rövid egyeztetés következett a falu polgármesterével a nagy hátizsákoknak a Kisinóci turistaházig történő átszállításáról. Így aztán körülbelül húsz perc csúszással indultunk, de ráadásul a társaság leragadt még vagy fél órára a faluközpont felé vezető Béke utcán, egy kis vegyesbolt és presszó előtt.
2008. augusztus 02.
Reggel hat órakor indultunk neki az útnak, a Nagy Hideg-hegyre vezető hosszú kapaszkodónak. Átvágtunk a Kisinóci turistaház melletti erdőfolton, aztán kereszteztük a Pokol-völgyi-patak köves medrét. Elkezdődött a kaptató, a vízmosásos földút először kanyargott néhányat, aztán következetesen felvette az északi irányt. Mellettünk jobboldalon egy hajdani irtásfolt helyén növő fiatalos kísérte az utunkat, baloldalon még a rikított, öreg tölgyes szegélyezte hosszan azt. Megérkeztünk hát az Inóci-vágásba, amiben aztán utunk jó részét meg fogjuk tenni!
2008. május 10.

A nógrádi vasútállomáson leszállva pecsételtem a kéktúra igazolófüzetembe, aztán a kék rom jelzéseket követve elindultunk a várromok felé. Nógrádon járva nem szabad kihagyni a vár megtekintését, egyrészt mivel viszonylag jól konzerváltak a romok, másrészt szép kilátás nyílik a falakról a Börzsönyre, a Naszályra és a Nagy-Kő-hegyre, legközelebbi uticélunkra is!

Programajánló