» Túraleírások

Börzsönyi Kék Teljesítménytúra

Bizonyára mindenki számára ismeretes, hogy az Országos kék túra útvonala átszeli a Börzsönyt. Azt már kevesebben tudják, hogy a hegységnek van egy saját kék jelzése is, a Börzsönyi-kék.

A Börzsönyi kék sáv jelzést 1980-ban jelölték ki. Diósjenőtől Szobig 60 km hosszan, hatalmas félkört ír le a Börzsöny körül. Több tájegységet érintő, rendkívül változatos terepen haladó, látnivalókban igen gazdag útvonal. Nógrád megyéből, a Nógrádi-medencéből indul, a Börzsöny keleti lankáin egyre magasabbra kapaszkodik, végighalad az Északi-Börzsönyön, Pest megyébe érve érinti a megye legészakibb települését immár az Ipoly-völgyében, majd belép a Magas-Börzsönybe, hogy végül a Nyugati- és Déli-Börzsöny tájain keresztül megérkezzen az Ipoly és a Duna találkozásánál fekvő dunaparti kisvárosba, Szobra.

Szeretnénk, ha az útvonal értékeit minél többen megismernék, ezért elhatároztunk, hogy teljesítménytúrát szervezünk, mely végighalad a Börzsönyi kék turistajelzés teljes hosszán. Az első rendezésre 2007. június 9-én került sor, majd évről-évre más-más évszakban, más-más haladási irányban kívánjuk a túrát megrendezni.

Ha kedvet kaptál a teljesítéshez, a szükséges felszerelésekkel (vízhatlan ruházat, Börzsöny térkép, elemlámpa) rendelkező egészséges, jól felkészült, 16 évesnél idősebb sportember vagy, úgy Téged is szeretettel várunk!

TÉRKÉP

Forrás:

http://www.borzsonybaratai.atw.hu/
Programajánló