» Túraleírások

Piros Túra - Holló-kőtől Vörös-kőig

2007. nyarának elején az Index internetes portál "Kéktúra-jelvényszerző túramozgalmak" c. topicjában értekeztünk többen arról: milyen izgalmas a Börzsönyön áthaladó egyik, végig azonos jelzéssel bíró útvonal, a Perőcsényből induló piros sáv, mely Nagymarosnál ér véget.
Több, mint 40 km, érintve olyan helyszíneket, mint a páratlan panorámát ígérő, igazi börzsönyi túraterepet kínáló Kövirózsás-gerinc, benne a Holló-kő, a Salgóvár; vagy olyan műemlékekkel büszkélkedő falvakat, mint Nagybörzsöny, Márianosztra; népszerű kirándulóhelyeket, mint Törökmező, Nagymaros. Megérne akár egy jelvényszerző túramozgalmat, vagy egy teljesítménytúrát. Közben felmerült: a piros sávjelzések szabvány szerinti rendeltetése, hogy tájegységeken át vezessenek, s a Börzsönyben megszokott tájékoztató táblák szerint is, de a turistatérképek szerint is, e jelzett út itt nem ér véget, hasonlóan az Országos Kéktúrához, Nagymaroson túl, egy dunai átkelés után, Visegrádon folytatódik. A Visegrádi-hegységben a piros jelzés bevisz a vadregényes Apát-kúti völgybe, felmegy Pilisszentlászlóra, érinti a Vörös-kő csúcsát, melyről az útvonal másik markáns panorámája tárulkozik ki, majd egy újabb kedvelt Duna-menti kirándulócélpontnál, Leányfalun ér véget.

A teljes útvonal adatai: Perőcsény-Leányfalu: 66 km/2250 m szintemelkedés. Ennek végigjárása bizony megér egy díjazást, akár több részletben, akár egyszerre is. Sokáig állt a kérdés: túramozgalom legyen vagy teljesítménytúra? S főképp: mi legyen a neve? Nehéz olyan címkét kitalálni, amely ne emlékeztetne valamely másik kiírásra, hiszen adja magát a Duna, mint kapocs, továbbá a tény, hogy csak a folyó alkotott két külön vulkáni középhegységet, azok egykor összetartoztak. A Duna-parti, Duna-menti és a Vulkán nevek más túrák kapcsán már foglaltak voltak, a Perőcsény-Leányfalu nem túl fantáziadús, a piros túra is szegény képzeletre vall, így a két végpontot képező falu felett magasodó csúcsok jelentették a megoldást, főleg, hogy nevük összecseng.

Igazolófüzet beszerezhető -ára 2010-ben 500 forint, mely a díjazást is tartalmazza- az alábbi helyszíneken:

  • a szervezett túráinkon;
  • a Teljesítménytúrázók Társasága klubnapjain, hétfőnként 19-21 óráig, I., Attila út 2., a Tabáni Spartacus székháza, pincehelyiség.);
  • Királyrét, Ákos büfé
  • Nagybörzsöny, Műemlék Vízimalom (a piros jelzés útvonalán)
  • Nagy-Hideg-hegy, turistaház büféje;
  • személyes egyeztetéssel: 06 (70) 291-6613, vagdalthus@torzsasztal.hu

Forrás:

http://felanaszalyra.atw.hu/
Programajánló