» Hírek, újdonságok

Szeptember 1. Gólyamentés - majdnem!

Az elmúlt napok hideg, esős időjárása miatt országszerte több helyen, másodköltésből származó gólya fiókák ragadtak a fészkekben.

Szokolyáról is több értesítést kaptunk, miszerint a június végén kelt fiókákat szüleik már nem etetik, repülni viszont még nem tanultak meg. Kérésünkre az ELMÜ munkatársai azonnal segítségünkre siettek. Mivel a fészek villanyoszlopon van, kosaras-autót küldtek a mentéshez. Odaérkeztünkkor a fiókák fázósan húzták össze magukat a hideg szélben, de már akkor gyanús volt, hogy az egyik fióka mintha eszegetne valamit. A gyanú beigazolódott, amikor erős szárnycsapásokkal megérkezett egy felnőtt madár és újabb eleséget helyezett a fészekbe, majd elrepült. Meglepetésünk csak fokozódott, amikor hirtelen az egyik fióka a magasba rúgta magát és a szülője után lebbent. Két-három szárnypróbálgatás után így tett a második, talán gyengébb fióka is, egy tisztelet kör után elrepült a többiek után.
Némi töprengés után úgy döntöttünk, hogy a kosaras-autót lemondjuk amíg még nem ér ide, és megállapítottuk, hogy ez a legszerencsésebb megoldása a mentési akciónak. Köszönjük minden kedves, a gólyákért aggódó madárbarát bejelentését, a továbbiakban is számítunk segítségükre. Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a kirepült kis gólyákat, hiszen ha nem tudnak elindulni vándor útjukra, legyengülnek, segítséget már csak tőlünk, emberektől kaphatnak. Köszönjük az ELMÜ munkatársainak gyors segítségnyújtását, ha lehet, a jövőben is számítunk rájuk!
A Börzsöny Alapítvány madárkórháza felkészülten várja az esetleg itt maradó fiókákat. Gólya vésztelefon a Börzsöny körül: 20/9111-691, vagy értesítse a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait: 1/391-4610.


Madárdalos üdvözlettel: Varga Péter titkár

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 22. Börzsönyi Helyi Csoport

Programajánló