» Hírek, újdonságok
Projekt címe: „Új eszközök beszerzése és a tervezői iroda bővítése a Boltív-Bau Kft-nél”.

A Boltív-Bau Kft-nél 2022. június 30-án lezárult a GINOP-1.2.9-20 Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása című felhívás keretében megvalósított projekt. A Kft. 42,6 M forint vissza nem térítendő támogatást nyert GINOP-1.2.9-20-2021-00108 azonosító számon. Az „Új eszközök beszerzése és a tervezői iroda bővítése a Boltív-Bau Kft-nél” című projekt az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával valósult meg, a Széchenyi 2020 program keretében.

Vác - 2022.07.02-09. között

„A 38. Régi Zenei Napokon élvezze úgy a zenét, mintha a Napkirály idejében a Versailles-i palota kápolnájában ülne, hiszen a Filharmónia Magyarország fesztiváljának középpontjában idén a francia barokk zene áll, az esemény a Versailles-i Barokk Zenei Központ társrendezésével valósul meg.” - invitálja a nagyérdeműt a Régi Zenei Napokra Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezető igazgatója.

Boltív-Bau Kft. - Diósjenő
2022. június 27-én Diósjenőn került megrendezésre a Boltív-Bau Kft. szervezésében projektnyitó rendezvény. A rendezvény tárgya a GINOP_PLUSZ-1.2.1-21, A mikro -, kis - és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című konstrukció keretében támogatott építőipari anyagok és építőipari munkagépek tárolására alkalmas acélcsarnok építésének megkezdése volt.

Már csak két nap és kezdődik a tizedik Bánkitó! A négynapos fesztiválra az időjósok kíméletlen meleget jósolnak, így érdemes naptejjel és fürdőruhával érkezni. Több minihelyszínnel is újít a fesztivál, például a tó partjára érkező Nagyszünettel, ahol akusztikus koncertek is lesznek a vizes-napos chill-zóna mellett, vagy az erdei Mocsárral, ahol a magyar underground legmélyebb merítése játszik. A zene, színház és képzőművészet mellé pedig idén is hazánk legfontosabb civil szervezetei érkeznek a Bánkitóra, akik ráadásul minden megvett sör után támogatást kapnak, amit a Bánkitó - Bánk SE - Erste Bank közös jótékonysági futóversenyének keretében osztunk szét.


A tavalyi konteókampány után a Bánkitó egy fokkal valóságosabb zenei videóval jelentkezik. Fogtak négy magyar bandát és leutaztak velük Bánkra, hogy ott forgassanak egysnittes akusztikus videókat. Itt az első premier Bérczesi Robival.

Igazi tavaszi, kirándulós családi, baráti programra invitálunk mindekit.

Az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészete 2018. május 5-én megrendezi a Királyréti Kisvasúti Pikniket. Az eseményt a hagyományos Kisvasutas nap apropóján tartjuk, idén bővebb programkínálattal, valódi piknik hangulattal várjuk a családokat, túrázókat, látogatókat.

Ipoly Erdő Zrt. hasznos tanácsai a túrázáshoz
Az éledező természet lassan mindenkit a szabad levegőre csábít. A tavaszi illatok, a madárcsicsergés elűzi a téli melankóliát. Annak szeretnénk segíteni, aki a közeljövőben hosszabb vagy rövidebb túrát tervez. Összegyűjtöttünk néhány hasznos és praktikus információt, hogy az első tavaszi túra valódi élményt jelentsen.
Kosárfonó tanfolyam Horváth Kata vezetésével. Három alkalmas intenzív kosárfonó tanfolyamot hirdetünk, a vesszőfonás iránt érdeklődők számára. A három egymást követő szombaton zajló, egész napos műhelyekre, a kezdő és haladó kosárfonókat is várjuk!

Az utóbbi évekhez hasonlóan a Bánkitó Fesztivál idén újból lekorlátozó zsánerek, ország és kulturális határok nélkül hozza el a legizgalmasabb alternatív zenekarokat a világ minden tájáról. Az első eresztésben északról újhullámos punkokat, keletről techno-t, itthonról pedig néhány klasszikust mutathatnak be. Persze mint mindig, a veteránok mellett most is gondoltak a még csak feltörekvő újoncokra, akiknek a fesztivál látogatói lesznek az eddigi legnagyobb közönségük.

Duna-Ipoly Nemzeti Park cikke

Darányi László, Igazgatóságunk természetvédelmi őre számolt be egy nem mindennapi felfedezésről.

Január 24-én reggel éppen egy másik, ritkán látott nagyragadozó, a hiúz nyomait kereste a friss hóban, amikor egy nagyobb kutyáéhoz hasonló lábnyomra lett figyelmes.
Közel három éven keresztül készült ez a hiánypótló kiadvány, amely kedves, vadregényes Börzsönyünket tájegységenként mutatja be részletesen, sok gyönyörű képpel.
A téli szezon egyik legkíméletlenebb gyilkosa a számos boltban beszerezhető egérragasztó. Sok ilyen esetünk van minden évben. Az egérragasztót kartonlapra kenik, esetleg még magokat is szórnak bele csali gyanánt, és kiteszik teraszra, házfalszeglethez. Az ilyen felcsalizott ragasztós kartonlapnak azonban nem az egér esik áldozatául legtöbbször, hanem a madarak. Sok kis telelő énekesmadarunk, akik az etetők vendégei, kertek, parkok ékszerei.

Brit punkok, izraeli popcsajok, orosz DJ és észt gitáros, plusz a magyar zene legfontosabb bandái, több mint 140 civil és kulturális program, független színházi szemle és képzőművészeti kiállítás. Emellett tó, napsütés, családias hangulat és a bánki táj. Ez a Bánkitó, a legnagyobb magyar kisfesztivál, 2017-ben.

Nem az Everest Expedíció 2017 lesz az egyetlen magyar vállalkozás idén a tavaszi szezonban a Himalájában. Wetzl Péter szintén Nepálba készül, ahol a 8156 m magas Manaszlut szeretné oxigén nélkül megmászni, majd lesíelni róla. Az útra Kelemen Ferenc kíséri el, ő a logisztikai háttér szervezéséből veszi ki oroszlánrészét, célja a hétezer méteres magasság elérése.

Wetzl Péter és Kelemen Ferenc április 09-én kel útra a Manaszlura.

Tájékoztató
Tájékoztatjuk minden kedves utazni vágyó utasainkat hogy 2017. Március 15-től 2017.Május 17-ig. TAVASZI menetrend lesz érvényben. Újult erővel várjuk utazni vágyó utasainkat de addig is rendkívüli járat bármikor rendelhető az üzemvezetőnél.
közlemény

Mi, a Bánkitó Fesztivál szervezői az esetleges pánikot megelőzendő szeretnénk megnyugtatni a fesztiválozókat az utóbbi napokban a fesztivál körül kialakult közhangulat miatt. A feltételezések és a kényes téma kapcsán felmerülő nehézségek ellenére a vezetőség nem hátrál meg, és kitart eredeti tematikája (a korrupció) mellett. Szóval mindenki megnyugodhat, a Bánkitó továbbra is az a közös pont marad az életünkben, ami mindig is volt, és nincs arról szó, hogy új tulajdonos venné át a fesztivált.

A Bánkitó Fesztivál vezetősége

Tavaszi és március 15-ei menetrend

Ünnepi közlekedés március 15-én:

  • Kismarosról: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00
  • Királyrétről: 8:38, 10:38, 12:38, 14:38, 16:38

A Bánkitó Fesztiválon már nem csak a legizgalmasabb magyar bandák fogják július 12. és 15. között a tó környékét élettel megtölteni. A megszokott hazai szelekció mellett idén több feltörekvő és már feltörekedett külföldi zenekarral bővül a fellépők listája, ami egyebek mellett az észt Intsikurmu fesztivállal és a BUSH-sal (Budapest Showcase Hub) együttműködve készült el. Persze azért aggódni nem kell, nem lesz VIP, sem melegvizes medence a külföldieknek, nekik is a lelátóról kell majd nézniük a bánki naplementét.

Szerda éjjel szerencsésen megúszta a vihar javát a nulladik napra érkező nagyjából 1000 vendég. A katasztrófavédelem jelentése szerint a fesztivál területétől 5 kilóméterre 100-120 km/órás széllökéseket is hozott a térségbe betörő ciklon. Végül komolyabb problémák nélkül ért véget az este, a szervezők az időjárásra való tekintettel lekapcsolták a nulladik napi programokat.
Több mint 50 civil szervezet, több mint 100 kulturális program, több mint 30 képzőművész és szervezet, több mint 7 kortárs színházi előadás szerdától a Bánkitón. A rendezvény fókuszában idén a “határ” fogalma áll, amire így vagy úgy az összes program reflektál majd. Aki képbe akar kerülni a hazai progresszív kulturális élet összes fontos szereplőjével egy helyen, annak nálunk könnyű dolga lesz!
A legfrissebb hazai kortárs kultúra képviselői egy helyen, egy időben // Bánkitó Fesztivál 2016

Magyarország legvadregényesebb hegyvidéki erdei vasútját építette újjá a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. A beruházással megvalósult az évtizedeken át hiányzó összeköttetés, így Szob és Nagybörzsöny között Magyarország leghosszabb fővonalú hegyvidéki erdei vasútvonala jött létre, összehangolt menetrenddel.

Helyszín: Visegrád, Mátyás Király Múzeum emeleti terasz, Visegrád Fő utca 23.
Jelentkezni a grillfozoiskola.schef.hu/jelentkezes oldalon lehetséges, február 13 és április 3-a közötti szombatra vagy vasárnapra lehet.

A grill kurzus ára: 11 411.- HUF/fő/alkalom

Tartalma: a fent felsorolt 411 gramm összsúlyú, 3 óriás kolbász elkészítése és elfogyasztása (a leírt körítéssel), valamint italfogyasztás az Akadémia bárjában.

Kezdés: 11:00

Adószám: 18702862-1-13
Adójának 1 %-ával támogatja:
-Sérült madarak mentését, gyógyítását
-Természetvédelmi nyári táborokat iskoláskorú gyerekeknek
-Odúk és fészkek létesítését a madarak számára
-Természetvédelmi tevékenységet
-Környezettakarítási akcióinkat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja és a Börzsöny Alapítvány közös, természetvédelmi fotópályázatot hirdet „A Börzsöny természeti értékei” címmel.
Helyszín a Szobi Duna part!
Nyerjétek meg ti a településeteknek az Első Szobi Sárkányhajó Verseny vándorkupáját!
2015. augusztus 29.
November 1-től már lehet nevezni a 2015-ös Panorámafutásra. Szeretnénk újra azt a fantasztikus hangulatot visszahozni, amiben idén nyáron együtt lehetett részünk Zebegényben.
Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét.
Április 1-től október 31-ig vonataink mindennap közlekednek, illetve a tavaszi időszakban bizonyos napokon több vonatot indítunk.
Időpont: 2015.07.16-18.

Mindenkinek több oldala van, de legalább 2
Szerinted?

Az idei Bánkitó Fesztivál résztvevő szervezetei számos kulturális, társadalmi kérdést és problémát vizsgálnak a művészet partján, közösségi - interaktív eszközökkel. Nézd meg a tó túlsó oldaláról és gondold újra te is. Július 16-17-18

Elfogytak a Bánkitó Early Bird bérletek , I. elővételben március 19-től június 1-ig az alábbi árakon lehet kedvezményes napijegyhez és bérlethez jutni: bérlet 11000,- Ft, napijegy 4500,- Ft, sátorjegy 1500,- Ft.

2015. április 4-től tanfolyamot indítunk azoknak, akik szeretnék elsajátítani a kosárfonás technikáját és azoknak is, akik már tavaly részt vettek és szeretnénk újabb fogásokat megtanulni.

Oktató: Török János - kosárfonó mester

A tanfolyam 5 napos foglalkozásból áll:

A Börzsöny Múzeum Baráti Köre támogatókat vár a Börzsönyvidék könyvsorozat 6. kötetének a megjelentetéséhez. Vojnits András több mint 40 éve kutatja a Börzsöny állatvilágát, az ő szerzőségével 2015. év őszén először jelenik meg zoológiai monográfia a Börzsönyről.
Tábor információk: A tábor helyszíne: Seholsziget Élménypark, 2610 Nőtincs, Diófa u. 41.
Részvételi forma: napközis
Napközis részvételi díj (szakmai oktatás, étkezés): 8.500,- Ft/fő/nap
Maximum létszám: 15 fő
A jégkárokkal leginkább érintett területen az erdőgazdálkodó az erdőlátogatás korlátozását rendeli el.
Nyomatékosan kérjük, hogy senki se induljon el a Börzsönybe, a kialakult időjárási helyzet miatt!
„Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny” kapható a Börzsöny tájmonográfiája
„Tartalmas, élményekben gazdag szellemi kirándulásra hívja az Olvasót a Börzsöny éles gerincekkel, szűk völgyekkel tagolt és megszakítatlan erdőrengeteggel borított hegyvidékére.” – így kezdődik a könyv fülszövege, mely egy régóta áhított igényt kísérel meg betölteni.
Október 13-ától a hidak felújítási munkálatai miatt az erdészeti feltáró út nem átjárható!
Az átadott kilátó jelenleg próbaüzem alatt áll. Kérjük, hogy tájékozódjon a látogatás szabályairól!
Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján csütörtökön, a 938 méteren álló kilátót az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony átalakításával hozták létre.
Az elmúlt hétvége esőzései több helyen kikezdték a kisvasút pályáját, amely bár a menetrend szerinti közlekedést nem befolyásolja, mielőbbi javítást igényel. A Kemencére látogatók e napon részt vehetnek az áradás okozta károk szakszerű helyreállításában.
Szeretnél hasznos önkéntes munkát végezni úgy, hogy közben szép tájon (Ipolyon), jó társaságban evezel, teljes ellátásban részesülsz, és a 3 nap során még kultúrprogramokban is „elmerülhetsz”? Ha igen, akkor köztünk a helyed 2014. július 18. és 20. között, a folyótisztításon!
Kedves természetszerető barátunk!
Előző évben a személyi jövedelemadó 1 % felajánlások segítségével 11 sérült madarat sikerült megmenteni és visszaadni a természetnek. 110 iskolás nyári természetvédelmi táborának felépítése sem valósulhatott volna meg az szja 1% nélkül.
Az MME Börzsönyi Csoportjának természetvédelmi feladatait és természetismereti táborait a Börzsöny Környezet- és Természetvédelmi Közhasznú Alapítvány javára felajánlott adóforintokkal támogathatja!
Adószám: 18702862-1-13
Csak pár tollvonás fáradság, nekünk pótolhatatlan segítség!
Közvetlenül is támogathatja bármelyik megjelölt célt a 10700653-48563402-51100005 számlára utalt összeggel !
További információ: http://borzsony.org/aloldalak.php?id=tamogasson
Idén jelenik meg kiadásunkban a Börzsönyvidék könyvsorozat 5. köteteként
A Börzsöny erdei és vizei c. köny.
Elkezdődött a Csóványosi torony kilátóvá alakítása, ugyanis eddig ez egy országos geodéziai alap hálózat részeként működő mérőtorony volt. A kilátó reményeink szerint hamarosan az Önök kirándulásaihoz fog nyújtani páratlan élményt. Az építés alatt azonban a torony nem látogatható, ugyanis építési terület, ahol csak az építők, építtetők tartózkodhatnak!
Jó néhány helyen módosulnak a börzsönyi turistautak nyomvonalai, elsősorban annak érdekében, hogy az időszakosan keréknyomossá váló erdészeti szállítóutakról turistabarát nyomvonalakra kerüljenek át.
2013. szeptember 13-14.
PIRAMIS, VARGA MIKLÓS, HOMONYIK SÁNDOR, MC HAWER ÉS TEKKNŐ
Megszépült és ismét biztonságosan látogatható a legszebb dunakanyari panorámát nyújtó Julianus-kilátó Nagymaros fölött.
100 éves a kemencei kisvasút

2013.07.27-28.

A 2013. évi kisvasúti napon ismét veterán járműtalálkozót szervezünk a kemencei fatelepen, melyre minden veterán teherautó, traktor, motor és busz iránt érdeklődőt szeretettel várunk!

2013 május 11-én nyitotta meg kapuit a Dunakanyar legnagyobb Kalandparkja és állatsimogatója, a Törökmezői Kalandpark, ahol rengeteg újdonsággal és fergeteges szórakozással várunk mindenkit!
A terepsportokban évek óta a hazai élmezőnyt képviselő X2S Haibike TEAM meghívja a természetszerető családokat egy különleges gyermeknapi fesztiválra Bánkra, Budapesttől alig 50 km-re, ahol a strand, a természet és a programok egész napra biztosítanak lehetőséget a minőségi kikapcsolódásra!
Vili, a kisvasúti napelemes motorkocsi hazánk egyik legérdekesebb fejlesztése az utóbbi időben kisvasúton. A napenergia hasznosításának módja évek, évtizedek óta ismert, de a közúti és vasúti járműveknél még viszonylag új iránynak számít, így most betekintettünk a színfalak mögé, hogy lássuk, miként is jutott el a napelem mindjárt egy kisvasútra.
Az Ipoly Erdő Zrt. pályázatot hirdet „Rajzolj 100 éves kisvasutat” címmel óvodások, valamint alsó és felső tagozatos tanulók számára.

Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy az éves menetrendben meghirdetettektől eltérően a Nagybörzsönyi Erdei Vasút vonalán a személyvonat március 30-tól, Nagyszombattól közlekednek 2013-ban.

Személyvonatok indulása 2013. március 30 - április 1:

  • Nagybörzsönyből: 10.15, 12.15, 15.00.
  • Nagyirtáspusztáról: 11.15, 13.15, 16.00.
Az ENSZ Közgyűlés az erdők nemzetközi napjává nyilvánította március 21-ét abból a célból, hogy 2013-tól kezdődően minden évben világszerte megemlékezzünk az erdők és fák jelentőségéről.
Ezen jeles nap alkalmából egész napos programot hirdet óvodák és iskolák számára a Diósjenői Erdei Szabadidőpark.
Kutatás az aranybányászok földjén

Szereted a történelmet és a régészetet? Szeretnél aktívan eltölteni néhány napot a vadregényes Börzsöny legnagyobb történelmi múltú településén a középkori bányáiról híres Nagybörzsönyben? Várjuk minden örökmozgó, tudásra éhes 12-14 éves, adrenalinra szomjas középiskolás jelentkezését 18 éves korig és fiatal felnőttekét egyaránt.

2013. március 9-től tanfolyamot indítunk azoknak, akik szeretnék elsajátítani a kosárfonás technikáját.
Oktató: Török János - kosárfonó mester

Búcsúztassa az Óévet a hangulatos Szent Anna Fogadóban. Jegyek elővételben kaphatók, 11 000,- Ft/fő áron.


2013. január 5-től tanfolyamot indítunk azoknak, akik szeretnék elsajátítani a kosárfonás technikáját.
Oktató: Török János - kosárfonó mester

A Kisvasútra fel kampány lezárásaként kerül megrendezésre a Kisvasutak Napja, ahol a magyarországi kisvasutak bemutatása mellett családi és szabadidős programok, erdészeti élményösvény játékok, koncertek várják a részt vevőket.
Jön, jön, jön IX. Magyar-Szlovák Vadásznap és Falunap 2012. augusztus 18.
Márianosztrán a Hangulat Étteremben

2012.08.11.-én a Hangulat étterem meghirdeti a „Börzsöny szépe” választást Márianosztrán.
Nevezd be barátnődet, húgodat, vagy jelentkezz saját magad és hozd el rajongótáborod, mert ők fognak rád szavazni.


Forrás:turizmusonline.hu
Örülhetnek a kirándulók, a hétvégén átadták a 780 lakosú Nagybörzsöny község új büszkeségét, a Malomkert panziót.
Sajtóközlemény

2012. április 27-én zárult le az „Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az Ipoly Erdő Zrt. Közép- Magyarországi erdészetei területén” projekt Nagymaroson. Az ünnepélyes záró rendezvény egyben egy szakmai konferencia is volt, ahol tudományos szaktekintélyek ismertették az Ipoly Erdő Zrt. egyedülálló Börzsöny hegység tájhasználati, erdőtörténeti, és erdőtársulástani kutatások során szerzett tapasztalataikat és a projekt során felhasznált eredményeiket. A rendezvényen a szakma képviselői mellett a szaksajtó és a természetismeretek után érdeklődő nagymarosi iskolások is részt vettek.

WWF sajtóközlemény
Ismét szólhatnak a láncfűrészek Magyarország egyetlen jelentősebb kiterjedésű, háborítatlan erdőterületén, a Börzsöny északi részén fekvő Csarna-völgyben. A számos ritka növény- és állatfaj – köztük a hiúz – élőhelyéül szolgáló, fokozottan védett erdők sorsa most a miniszter kezében lehet.
2012. április 1-től a Királyréti Erdei Vasút minden nap közlekedik, így igazán alkalmas a hétköznapi osztálykirándulásokhoz és a hétvégi családi kiruccanásokhoz is
A Pálos-rendi kolostor és az épület falai közt működő fegyház és börtön sajátos kettőséből jött létre új turisztikai látványosság a Börzsönyben megbújó fekvő kis településen, Márianosztrán. Az új attrakció a Szobról közlekedő kisvasúttal is megközelíthető.
Királyrét, Kemence, Szob, Nagybörzsöny

Közlekedési rend 2012. máricus 31-ig a Királyréti Erdei Vasúton Munkanapokon: nincsen menetrend szerinti közlekedés, de különvonat rendelhető!

Szombat, vasárnap, ünnepnap :
Kismarosról: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00
Királyrétről: 8.38, 10.38, 12.38, 14.38, 16.38

2012. március 1-től megkezdődött az idény a Királyréti Hajtánypályán, amely a Királyréti Erdei Vasút Királyrét állomásán található.

Önkéntesek jelentkezését várjuk!

A Zöld Út Békavédelmi Egyesület a vonuló békaállomány védelme érdekében Honton a 2.sz.főút mellett az ifjúsági motel és a templom közötti rész egy szakaszán a farmosihoz hasonló terelőkerítést épít, amelyre várja önkéntesek jelentkezését.

Az építés időpontja:2012. március 10 szombat délelőtt 11 óra

Jelenleg Nagymaros és Diósjenő térségében van részleges korlátozás a túrautakon:

A Zöld Út Békavédelmi Egyesület békamentést szervez a 2.sz.főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán,amelyre már most várja az érdeklődők jelentkezését.

Időpont: 2012 március

Észak-Börzsöny Vadásztársaság, Kemence és környéke

TISZTELT ERDŐLÁTOGATÓK!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy az Észak-Börzsöny Vadásztársaság vadászterületén áthaladó következő jelzésű túra útvonalakon 2011. december 10-én, szombat reggel 8 órától de. 10-10.30 óráig társas vadászatot tartanak, ezért ezeket a területeket lezárják.

Kedves Természetbarát!

A Börzsöny Alapítvány "karácsonyi vásárt" tart, mely alkalommal különféle ajándékokat lehet beszerezni karácsonyra. Ezek nem nagy dolgok, de a Természet szerelmeseinek biztosan nagy örömet szereznek.
Ipoly Erdő Zrt.

Társasvadászataink - melyeknek jelenleg kezdődik a szezonja - során néhány turista út forgalmát korlátozhatjuk akár hétvégeken is. Az alábbiakban az aktuálisan érintett területeinkről adunk felvilágosítást.

2011. december 31., 19:00 - 2012. január 1., 5:00

  • Svédasztalos gálavacsora 19 órától
  • Korlátlan italfogyasztás a szálloda által meghatározott alkoholos és alkohol mentes italokból
  • Élő zene
  • Éjféli vacsora
  • Tombola
  • Tűzijáték

A részvételi díj: 10.000,- Ft/fő Üdülési csekket elfogadunk!

Nagy feladat vár ránk! A kismarosi tábor faházainak festését, gondozását végezzük önkéntesek bevonásával. A feladatok szerteágazóak: a padlótól a tetőig szeretnénk jobb állapotba hozni az évek óta használatlanul álló épületeket.
2011. szeptember 17., Szombat 18:00 Királyháza
Csatlakozzon a Börzsöny Alapítvány Európai Madármegfigyelő Napokhoz kapcsolódó programjaihoz 3 helyszínen: Püspökhatvan, Dunakeszi, Drégelypalánk október 1-én és 2-án. Részletek a programajánlóba, vagy az alábbi linken:
A „szarvasbőgés” miatt fokozott óvatosságra intünk mindenkit, aki az erdeinket átszelő közutakon halad. Erre figyelmeztethet a napokban bekövetkezett baleset is.
A Börzsönyi Helyi Csoport kezdeménye-zésében, több terepi madarász kolléga részvételével, célzott keresést folytattunk a kis légykapó börzsönyi állománynagyságának becslését megalapozó adatok gyűjtése céljából.

Konferencia helyszíne: Szob, József Attila Művelődési Ház

Időpont: 2011. június 25. Szombat 10:00 órai kezedettel

Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából a Börzsönybe invitáljuk a látogatókat. A Kemencei Kisvasúttal villamos vontatással vonatozunk a végállomásig, majd az éjszakában némán gurulunk vissza a kiinduló állomásra. Az éjszakai erdő érdekes hangjairól mesélünk.
2011. május 17-én lesz 140 éve, hogy Újpesten vízre bocsájtották az S.M.S. LEITHA monitort, Őfelsége I. Ferenc József császár és király dunai hadiflottájának második egységét.
Börzsöny Akciócsoport két havonta megjelenő lapja
Érdemes ellátogatni Pataki Zsolt, a Magosfa Alapítvány munkatársának blogjára:
egy 80 évvel ezelőtti bányakatasztrófa, és annak környezeti, társadalmi körülményei
jelennek meg.
RÉGI KÉPEKET, TÁRGYAKAT, ÉLMÉNYEKET keresünk - Hamarosan megjelenik egy vasúttörténeti kiadvány
Magyar - szlovák együttműködési pályázatból megújul a nagybörzsönyi vonal.
A fenntartható turizmus fejlesztése az Alsó-Ipoly mentén”c. mintaprojekt stratégiaépítő munkaülésére 2011. március 1-2-án Kemencén a Feketevölgy Panzióban került sor. A két napos rendezvényre több mint 50 résztvevő látogatott el.

Bíztató az a FIDESZ-es törvénymódosító indítvány, miszerint biomasszaként csak a 8 cm átmérőnél kisebb fatörzseket lehessen a hőerőművekben elégetni.

A Börzsöny – Ipoly völgye (öko)Turisztikai Régió programjában lefektetett célok megvalósulásához ismét közelebb került egy lépéssel…

Ez évtől a Börzsöny című lap kéthavonta megjelenő újsággá válik.
2010. november 25., Nagyirtáspuszta, Szent Orbán Erdei Wellness Hotel

A Börzsöny lábánál, az Ipoly és a Duna mentén ill. a nógrádi oldalon sorakozó önkormányzatok többsége, néhány szolgáltató, számos civil szervezet csatlakozott ahhoz a Nagybörzsöny–Szob Erdei Kisvasútért Közalapítványtól kiindult kezdeményezéshez, melynek eredményeképpen megalakult a Börzsöny – Ipoly völgye Ökoturisztikai Régió.

'Döntéshozók helyett végrehajtók kellenek'

Illés Zoltán kiképzett fegyveresekkel védené meg a nemzeti parkokat. A környezetügyért felelős államtitkár nem számít szekértábor-küzdelmekre, mert aki ellenáll, azt eltávolítja.

Forrás: Hargitai Miklós| Népszabadság| 2010. szeptember 17.

Az elmúlt napok hideg, esős időjárása miatt országszerte több helyen, másodköltésből származó gólya fiókák ragadtak a fészkekben.

Koczuba József: Gombák a Börzsönyben

Könyvbemutató: 2010. szeptember 11. szombat 10:30, helyszín: Szob, József Attila Művelődési Ház

Lehet, hogy csak egy telefon... és életeket menthetünk vele!

Lovas Éva cikke

A Börzsönyvidék könyvsorozat 3. köteteként jelent meg a Földtani kutatások eredményei a Börzsönyben c. kötet, amelyet a Börzsöny Múzeum Baráti Köre adott ki.
Igen kalandvágyó az a fekete gólya, mely a Börzsönyben, Bernecebaráti erdeiben született 2007-ben. A rákövetkező évben Biharugrán figyelte meg egy hazai madarász, majd Ő volt az, akinek tavaly március 31-én Hollandiában olvasták le a gyűrűjé.
11 ezernél több béka menekült meg Honton

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság-amelynek polgári természetőre vagyok-idén békamentést szervezett a 2-es sz. főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán.

2008 után ismét meghirdette a Váci Lakóterületi SE Túraszakosztálya a 4 évszak a Börzsönyben túrasorozatot, kibővített programmal.

Részletek a 2010-ben megjelent könyvből.
Programajánló