» Civil szervezetek
A Börzsöny Akciócsoport 1999-ben alakult természetjárók baráti közösségébõl. Feladatul a börzsönyi természetjárás körülményeinek javítását, a természetes állapotok fenntartását és helyreállítását tûztük ki. Célunk a Börzsöny-hegység megóvása, megismertetése és megszerettetése.

Szervezetünk 2011-ben alakult, azonban tagjaink már 2000. nyara óta ellátják a Börzsöny és az Ipoly-menti élővilágnak, a természeti értékeknek és területeknek az őrzés-védelmi feladatait a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata tagjainak irányításával, illetve önálló szolgálattal.

E mellett részt veszünk a terület monitoring tevékenységében, vállalunk szakvezetést, környezeti nevelési feladatokat is.

"Az 1900-as évek felfedezői őserdőnek festik a Börzsönyt. Minden fa úgy nő, ahogy akar és ahogy tud, amennyi helyet kiharcol magának. A mohapárnákkal borított százados óriások körül seregestül tülekednek felfelé az elszórt magról kelt fiatalok, a legkülönbözőbb életkorú ivadékok. Összeroskadt hatalmas fatörzsek korhadnak szertedőlve, némelyiknek a gyökere néz az égre, ahogy a vihar kifordította, de vastag gyökérágaikról megint csak tömegestül hajt az új sarjadék. Cserepes kérgű aggastyánok fogóznak össze terebélyes lombkoronáikkal, sötét boltozatot formálnak s az állandó félhomály nedves hűsét terítik a talajra" Antalffy Gyula (1957) - Börzsöny
A Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítványt 2003 évben hozták létre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi helyi csoportjának tagjai.

Élmény- és ismeretszerzés, környezettudatosságra való nevelés. Jó levegő, sok mozgás, játékos tanulás. "Egészen más környezetismereti órán tanulni az erdőről, mezőről, a vidékről vagy az állatok viselkedéséről, mint testközelből."

Mindezt jelenti a Boróka-ház, Diósjenőn!


Alapítványunk küldetése: a Börzsöny és a Dunakanyar térségében az ökoturizmus fejlesztésén keresztül hozzájáruljon a helyi értékek megőrzéséhez, a települések és a helyi társadalom megújulásához, valamint a környezeti nevelés eszközeivel bemutassa egy fenntarthatóbb életmód lehetőségeit a helyi lakosoknak és az ide látogatóknak

A Sugárkankalin Turisztikai Egyesület tíz település összefogásával jött létre. Működési területe az észak-magyarországi régió legnyugatibb része, az Ipoly folyó völgyében és a Börzsöny hegység lábánál található kilenc szomszédos település: Borsosberény, Dejtár, Drégelypalánk, Érsekvadkert, Hont, Horpács, Ipolyvece, Nagyoroszi, Patak, Pusztaberki.

Tegyünk Együtt Nagybörzsönyért Egyesület 2007-ben alakult, azzal a céllal, hogy Nagybörzsöny szempontjából fontos idegenforgalom és a falusi turizmus feléledjen, beinduljon és településünk a kulturális hagyományait, megőrizze.Programajánló