» Kultúrtörténet

A Börzsöny kultúrtörténeti értékei

Egy táj képébe, a természet alkotóműhelyébe egyre gyakrabban az ember is „elhelyezi” művi létesítményeit Ezek tájképi megítélése ugyan szubjektív dolog, de azért az értékelésnek vannak általánosítható vonásai: az elhelyezett létesítmény anyagában, külső megjelenésében megtartja, vagy éppen bántja a természet harmóniáját. Csendesen szólítgatja a szemlélőt, vagy bántóan fülébe kiabál. Messziről szembetűnik, vagy csak rálelünk a rejtett értékekre. Nagy általánosságban az is kimondható – az ember természeti közegben régen elhelyezett mesterséges alkotásait esetenként az idő nemesíti értékké.

Nos, a Börzsönyben találunk ilyeneket...

Ha nagyon akarjuk, még csoportosíthatjuk azokat: régészeti, történelmi, gazdálkodástörténeti, néprajzi, kegyeleti értékek.

Miután mindegyikből akad bőven - a felfedezés lehetőségét és örömét megtartva – inkább csak kivonatosan említünk meg egy párat.

Több tízezer éves - kőből pattintott - eszközöket találtak a Parassapusztai átkelőhellyel szemben és ötezer évesre becsült - lényegesen jobb minőségű pattintott nyílhegyeket a Kámori csúcs alatti kőfülkében.

A hegység zárt jellege ellenére 23 különböző korú várat ismerünk a hegység belsejében, illetve annak peremterületén: Őskoriak a

Bernecebaráti templomhegy a Górhegy, a Jancsi-hegy, a Jelenchegy, a Királyréti várhegy, a Magosfai, a Magyarhegy, a Paphegy,a Pléska szikla, a Pogányvár, a Rustokhegy és a Zebegényi kálváriadomb. Árpád koriak a Felsőtamás- vár, a Godóvár, a Hont-vára, az Ipolydamásdi vár, a Nógrádi vár, a Paphegyi sánc, a Bibervár (?), és a Zuvár, míg a Csehvár, a Drégelypalánki vár, a Kámor vára, a börzsönyi Salgóvár a középkori várak közé sorolható.

Ugyancsak középkori hazánk történelmének egyik legdicsőbb emlékhelye a Drégelyvár is, amelyet azért említünk külön, hogy fejet hajthassunk Szondi György várkapitány és 146 hős vitézeinek emléke előtt, kik 1552 július 6 – július 9 között a bátorság, a helytállás és a hazaszeretet példájaként életüket áldozták az ostromló 10 – 12 ezer fős török sereg elleni küzdelemben.

A Diósjenő fölötti Magoshegyen őskori, a Csicsókás rét mellett középkori telephely található.

Érdekes gazdálkodástörténeti emlék a Gálrét közelében 1989-ben Magyarországon elsőként feltárt kora középkori üveghuták maradványa. Ide sorolhatók az előzőekben már említett középkori Nagybörzsönyi nemesfém, illetve a Királyrét környéki vasércbányászat fellelhető és beazonosítható maradványai is.

A Szénpataki Vízfogó – Kismaros viszonylatában a mai Magyarországon egyedülállóan e célra kialakított csatornában úsztatással közelítették le a tűzifát.

Borsosberény erdőterületén több vízimalom is működött olyan patakra települve, amiben ma már csak elvétve csillog a víz.

A Csarna és Drínó patak találkozásánál (Hamuház) töménytelen fa eltüzelése árán hamuzsírt állítottak elő.

A Kemencevölgy kis platóján juharfából cukrot főztek.

A Magas-Börzsöny erdőterületein található számtalan kis feketeföldű mesterségesen kialakított teraszokon faszenet égettek.

Összességében több, mint 200 km-t tett ki a Börzsönyben valamikor működött kisvasutak hossza. A rendkívül kemény terepű Rózsási völgyben az 1950-es években Közép-Európa legnagyobb drótkötélpályája működött.

Királyháza fölött József Főherceg, Királykút fölött Falkenhausen báró, az Árvakúti tisztás szélén Sváb Sándor sikeres vadászatának helyét rögzíti emléktábla.

A Csipkéskút mellett álló Groote kereszt a birtoktulajdonos báró és egy vadorzó szerencsétlen találkozásának helyszíne.

A Csóványosra vezető fő útvonal mellett álló Foltán kereszt, és a Feketesári kaszáló mellett álló Szaszovszki kereszt az erdő védelmében, az erdő szolgálatában elhunyt erdészeknek állít emléket.

A fentieken kívül az „Oltárkő”, a „Pogányvár” a „Török asszony útja” helyi elnevezések, de tulajdonképpen a Kámor vári kincsekkel kapcsolatos hiedelmek is ugyanúgy a hegység értékei közé tartoznak, mint a ma már kifürkészhetetlen hátterű mondavilág szájról-szájra terjedő – reményeink szerint örök időkre fennmaradó – tragikus, derűs, vagy misztikus történetei.

Természetesen a fentieken túl még számtalan olyan konkrét hely, vagy esemény rejtőzik a Börzsönyben amiért egy-egy túra előkészülete során érdemes a turistatérképet egy kicsit átböngészni.

Teszáry Károly

Programajánló